Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el adatvédelmi elveinket.
Menü

Jó széna a lovaknak - A széna feljavítása

2020. 01. 18. 22:46:37
Jó széna a lovaknak - A széna feljavítása A jó minőségű és tiszta, első kaszálásból származó széna kellene, hogy a lótakarmányozás alapja legyen. A széna minőségétől nagyban függ a ló egészségi állapota, teljesítménye és jó közérzete. Alábbi cikkünkben röviden összefoglaljuk a jó széna ismérveit és tippet adunk arra, hogyan növelheted lovad szénájának "értékét".

 

A ló emésztési sajátosságai miatt nagy mennyiségű tiszta nyersrost bevitelére van szüksége, hogy bélrendszere aktív maradjon. A széna ösztönzi a rágást, ami szintén fontos a jó emésztéshez, továbbá lefoglalja a lovat a rágáson keresztül szabályozza a telítettség érzést, valamint a rövid táplálékfelvétei időből esetlegesen származó magatartásgondokat is segít megelőzni. A rágási idő szerepe fontos a fogak egyenletes kopásában és a nyáltermésben. A ló nyála nem tartalmaz emésztőenzimeket, azonban megtalálhatók benne nagy mennyiségben ásványi anyagok és bikarbonát, a gyomor savtartalmát semlegesítendő.

Mennyi szénát kapjon a lovam?

A lovak számára szükséges nyerstkarmány mennyiség, a bélműködés problémáit elkerülendő - 1,5-2 kg széna 100 testsúlykilogrammonként. Ezt a mennyiséget ideális esetben 2-3 részre bontva kellene, hogy a napon belül megkapja, illetve optimális esetben a legnagyobb részét a vacsora tartalmazza.

A széna sosem egyforma

Bizony, a széna energia- és tápanyagtartalmában (ásványi anyagok, fehérjetartalom, vitaminok), de a higiéniai minőség terén is nagy különbségek lehetségesek. Ezek a különbségek a kaszálás és az összeszedés idejétől, valamint a szárítástól és tárolástól is függenek.

Sajnos újra és újra szóba kerül, hogy a lovakkal higiéniai szempontból megkérdőjelezhető minőségű szénát etetnek. A nagy körbálák esetében pl. megeshet, hogy az erős összepréselés miatt a belső nedvesség a bála belsejében ragad és nem tud kiszáradni. Ezen keresztül pedig baktériumok, atkák, ill. penészgomba fejlődés indulhat meg, melyek mykotoxinjai a ló egészségi állapotát, illetve anyagcseréjét jelentős mértékben megterhelik. Az előbbiek kiváltó okai ugyanis a hasmenésnek, kólikának, a májterhelésnek, illetve allergiát is kiválthatnak.

A széna szerkezete is hatással van a gyomor és belek egészségére. A túl rövidre vágott (rövidebb mint 2 cm) vagy nagyon finom szálas széna eltömődéseket okozhat, mivel a ló rágás által nem tudja kellően kicsire felaprítani magának.

A megfelelő kaszálási idő

A korán lekaszált széna energiában gazdag és a legalkalmasabb idős lovak számára, valamint kancáknak a szaporítási szakaszban.
Sportlovak számára a virágzás közép- és végszakaszában lekaszált széna az optimális.
Azon lovak számára, amelyeknek fogyniuk kellene, a későn kaszált széna a legalkalmasabb, mivel ennek alacsonyabb az energiatartalma.

A széna energiatartalmának megbecslésére az alábbiakat vehetjük figyelembe:
Minél hosszabb és keményebb a szál, annál magasabb a rosttartalom és annál alacsonyabb az energia- és fehérjetartalom.
A jó és minőségileg hibátlan széna zöld színezetű és friss illatot áraszt. Amennyiben a széna sárgás ill. sápadt színezetű, régebbi, esőáztatta vagy hosszan tárolt szénáról van szó.
A fehér és szürke színezet, dohos és rothadásra utaló szag, illetve poros jelleg penészgomba szaporulatra utal, az ilyen szénát sosem szabad lónak adni. Ha a széna állaga nagyon merev, anedvességtartalma 20% alatti is lehet, ilyenkor sem szabad a lóval feletetni.
Amire még oda kell figyelni az az, hogy a széna ne a földön vagy almon legyen tárolva és ne tartalmazzon mérgező növényi összetevőket.

A széna feljavítása?

Amikor a széna higiéniájáról van szó, sosem szabad kompromisszumokat kötni.
Az energia- és tápanyagtartalom tekintetében lehetséges a szálas takarmányt bizonyos kiegészítő termékekkel feljavítani. Ez az idős, ill. fogproblémás lovak esetében különösen ajánlott, ahol a szükséges nyersrost bevitelt már nem lehet csupán széna adásával fedezni. Azonban szegényesebb mennyiségű vagy tápanyagtartalmú szálas takarmány rendelkezésre állása esetén lehetséges kiegészítő termékek segítségével feljavítani.

Kínálatunkból ezen célra alábbi termékeinket ajáljuk:

Réti széna pellet

A magas minőségű széna gyakorta nehezen beszerezhető, Réti széna pelletünk azonban kiváló alternatíva a lovak szénájának gazdagítására.
A LEXA Réti széna pellet nagy arányban tartalmaz természetes tápanyagokat nyers formában és természetes módon támogatja a lovak jó közérzetét. Emiatt ideális szálastakarmány kiegészítésre, illetve annak minőségnövelésére is.

Emellett abraktakarmányként is kiváló olyan lovak számára, amelyek gabonaérzékenységre, illetve túlsúly problémákra hajlamosak.
Továbbá idős, illetve fogproblémás lovak számára is jó választás.

Timothy széna

A timothy-fű egy kiváló évelő takarmányfű, magyar neve mezei komócsin. Alacsony fehérje-, és cukortartalommal bír. A lucernánál jelentősen lágyabb szerkezetű, ami előnyös lehet az érzékeny gyomrú lovak számára. A timothy fű nagyszerűen használható az abrak vagy a szálas takarmány strukturális feljavítására, illetveideális az érzékeny anyagcseréjű lovak számára is.

Lucerna pellet

Réti széna pelletünk mellett Lucerna pelletet is kínálunk, amely extra plusz esszenciális aminosavtartalma mellett kiváló fehérje- és nyersrostforrásként is funkcionál.
Cukorszegény és ideális a csökkent tápanyagtartalommal bíró széna feljavítására. A lucerna pellet természetes takarmány, amely nem tartalmaz hozzáadott anyagokat, melaszt, sem gabonát.

Tiszta lucerna bála

Természetes takarmány, mely nem tartalmaz hozzáadott anyagokat, sem melaszt vagy gabonát. Mérsékelt energia- és
fehérjetartalommal bír és például ideálisan keverhető az abrakkal a rágás támogatására és az evési idő növelésére.

Keresés