Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el adatvédelmi elveinket.
Menü

Olajok a lovaknak

Olajok a lovaknak

Lovunknak számos különféle olajat adhatunk a takarmány kiegészítésére, ilyenek például a lenolaj, rizscsíraolaj, fekete köménymag olaj, stb. A következő rövid összefoglalóban arról olvashattok, hogy mikor milyen olajat érdemes adni és mire kell odafigyelni ezzel kapcsolatban.

Olaj - a zsír folyékony alakja

A szénhidrátok mellett a zsírok is fontos energiaforrások. A zsírok valójában olyan szerves savak, amelyek magas energiatartalommal rendelkeznek. Ezek glicerinből és egy vagy több különböző zsírsavból tevődnek össze. Olajon valójában a zsír folyékony alakját értjük (szobahőmérsékleten).  A zsírok nem tartalmaznak más egyéb tápanyagot, kizárólag energiaforrások. 1 gramm zsír kétszer annyi energiatartalommal bír, mint ugyanennyi keményítő. A magas energiatartalom azon alapszik, hogy a zsírok bontásakor sokkal kevesebb hő szabadul fel, ezáltal több a szervezet számára rendelkezésre álló energia marad meg.

Ez a tulajdonság az, ami az olajok a lovak takarmányozásában való fehasználását igazán érdekessé teszik, ugyanis olajok célzott etetésével csökkenthető a magas gabonatartalmú abraktakarmány mennyisége, tehát csökkenthető a fehérje és keményítő bevitele. Továbbá azon lovak számára is előnyös lehet, melyek valamilyen anyagcserezavar miatt nem etethetők könnyen emészthető szénhidrátokkal, mint keményítő és cukor, ugyanis így az energiaforrás úgy juttatható be a szervezetbe, hogy közben nem emelkedik a vércukorszint.

Telítetlen zsírsavak

A szervezet számára különösen értékes anyagok a többszörösen telítetlen zsírsavak, ezek közül is az omega 3 zsírsav. Ezt optimális esetben a tápanyagokkal kell a szervezetbe juttatni, ugyanis a test nem tudja magától előállítani. 

Az omega 3 növényi olajokban található meg, például a lenolajban, de a réti fű és növényi magvak is tartalmazzák. A szervezetben gyulladáscsökkentő hatású. A lelegelt réteken és a későn kaszált szénában is hiány keletkezhet belőle. Ha ehhez nagyobb gabona mennyiséget tartalmazó abrak etetése társul, az könnyen az omega 6 zsírsav túlzott beviteléhez vezethet, amelynek pedig gyulladást okozó hatása lehet. Emiatt fontos ezeket a túltelítődéseket omega 3 zsírsav adásával kiegyenlteni, ezáltal megelőzhetjük a ló szervezetének hosszú távú károsodását.

A zsírsavak feladatai

- rugalmasan tartják a bőrt
- fényes szőrzet
- segítik a jó pataszaru minőséget
- szabályozzák a vérnyomást a vér zsírtartalmán keresztül
- javítják a vér folyékonyságát
- tartalék energiaforrások ha a szénhdrát tartalékok kimerültek
- oldószerek a zsírban oldódó vitaminok számára (E, D, K, A)
- védik a bels szerveket és az immunrendszert
- hővédelem 
- javítják a kondíciót, erőt és az idegrendszer stabilitását

Figyelj oda a mennyiségekre!

Az olajok fogyasztásánál a legfontosabb szabály, amit figyelembe kell venni az az, hogy a nagyobb mennyiség sosem egyenlő a nagyobb segítséggel. Lovaink anyagcseréje az evolúció során nem a zsírokban gazdag étrendhez alakult. Emiatt a bélflóra egy jóval inkább vizes környezetet igényel ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni. A lovaknál hiányzik ugyanis az epehólyag, amely a zsírok emésztésénél tartalék gyűjtőhely szerepét töltené be. Nagyobb mennyiségű zsírok (200 ml vagy több) etetése esetén zavar keletkezhet a nyersrostok emésztése során, ami a mikroflóra és a vastsgbelekben bekövetkező egyensúly felborulásához vezethet. A lovakat lassan, 10-14 nap alatt kell az olajok adásához hozzászoktatni. A napi 10 g / 100 testsúlykg mennyiség etetése táplálkozásfiziológiailag indokolt, az edzésben lévő illetve nagyobb teljesítményű lovak esetében ez az adag kétszeres is lehet.

De milyen olajat adjak a lovamnak?

Az olajak kiválasztásánál rendkívül fontos, hogy jó minőségűt válassz. Első sorban a hidegen sajtolt olajok adása célszerű, ezeket is kisebb mennyiségben. Mivel a többszörösen telítetlen zsírsavak könnyen lebomlanak (napfény, napsugárzás, meleg és savka hatására) ezért viszonylag hamar beavasodhatnak és mérgezővé válhatnak a ló szerveztére (májterhelés). Az olajokat felbontás után hűvös, sötét helyen kell tárolni. Az alábbiakban áttekintjük, hogy milyen olajokat találhatsz a kínálatunkban:

LENOLAJ

A lenolaj igen gazdag az omega 3 zsírsavakban, gondoskodik a fényes szőrzetről és pozitiv hatással van a pata minőségére, továbbá támogatja az emésztést és az idegrendszert.

KENDEROLAJ

A kenderolaj gazdag a telítetlen zsírsavakban és optimális arányban tartalmaz omega 3 és omega 6 zsírsavakat. A tartalamzott gamma linolsavnak köszönhetően a kenderolajat kifejezetten bőr- és szőrproblémákkal küzdő lovaknak ajánljuk. A benne található zsírsavak erősítik az immunrendszert és segítik sok sejt regenerációját.

MÁRIATÖVIS OLAJ

A máriatövis olaj gazdag telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban. A máriatövis magja (silybum marianum) sylmarin, silbinin nevű hatóanyagokat tartalmaz, melyek védik a sejteket a méreganyagoktól. Továbbá falovonoidokat tartalmaznak, melyek méregtelenítő, anitoxidáns és regenerációt segítő hatásuk révén beépülnek a májsejtekbe. A szőrváltási időszakban kifejezetten ajánlott a szervezet támogatására a máriatövis olaj adása.

RIZSCSÍRAOLAJ

A rizscsíraolaj egy bevált kiegészítő az izomépítés támogatására az edzések során. Ez az olaj tiszta növényi formában tartalmaz gamma orizanolt, melynek izomépítést előmozdító hatása van. A lovak takarmányozásában az edzési fázisban való izomépítés támogatására régóta sikerrel alkalmazzák. A rizscsíraolajat egyszerűen adhatjuk az abrakba keverve, így ideálisan integrálható a sportlovak étrendjébe.

FEKETE KÖMÉNYMAG OLAJ

A fekete köménymag olajat nagyon régóta alkalmazzák a lovak takarmányozásában gyógyhatása miatt, de emellett kutyák és emberek esetében használatos. Nagy részarányban tartalmaz ugyanis többszörösen telítetlen zsírsavakat ( nagy rérszben omega 3 zsírsavakat), illóolajokat és nyomelemeket. Immunstablizáló hatása van és előszeretettel aklamazzák allergiás, illetve légzési nehézségekkel küzdő lovak esetében. Mindenek előtt a krónikus légzőszervi problémákkal küszködő lovak esetében a hosszantartó alkalmazása csökkenti a gyulladásos folyamatokat, így enyhülést biztosít az állatoknak.

LIGETSZÉPE OLAJ

A ligetszépe olaj első sorban a nagy részarányban tartalmazott gamma linolsav miatt tűnik ki. Ennek jótékony hatásából a bőrproblémás lovak (viszketés, bőrirritációk, száraz, hámló bőr, bőrgyulladások). A telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak a bőr regenerációs mechanizmusában.
Ezen kívül olyan szövethormonok alkotórészei, melyek a testben fennálló gyulladásos folyamatokat és az allergiára való hajlamot csökkentik, valamint a fennálló bőrelváltozások gyorsabb gyógyulását segítik elő.

ÖSSZEFOGLALÁS

A megfelelően adagolt olajok takarmányhoz való adagolásával számos pozitiv hatás érhető el a lovak esetében, úgy mint az anyagcsere általános javítása, a zsírban oldódó vitaminok jobb hasznosítása, az izomépítés  és a kondíció segítése. Egészségügyi problémák esetén bizonyos olajok alkalmazása pozitiv hatással lehet a szervezet vitalitására. Mindezek miatt egy jó minőségű és megfelelően választott olaj egyetlen ló étrendjéből sem hiányozhat!

Keresés