Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el adatvédelmi elveinket.
Menü

Mi a teendő légzésproblémák esetén?

Mi a teendő légzésproblémák esetén?

A ló légzőszerveinek egészségét a megfelelő istálló klíma, elegendő friss levegő, jó fényviszonyok, sok mozgás, lehetőség szerint pormentes tartás, valamint az igényeknek megfelelő és célzott takarmányozás biztosítja, mely tartalmazza a ló egészségéhez szükséges ásványi anyagokat, valamint megelőző gondoskodással gátolja a hiánybetegségek megjelenését.

 

A légzőszervi megbetegedések a ló leggyakoribb betegségei közé tartoznak. Okai rendszerint vírusok, baktériumok vagy gombák, melyek a légutak fertőződéséhez 
vezetnek, de emellett a magas allergia hajlam is akut köhögés, idült höröghurut (krónikus bronchitis), vagy asztmás nehézlégzés kialakulásához vezethet. Az allergiás lovak esetében leggyakrabban az immunrendszer túlműködése van a háttérben. Ugyanis, ha a ló az allergiát kiváltó anyaggal, az úgy nevezett allergénnel kapcsolatba kerül, az immunrendszere válaszul nagy mennyiségű antitestet küld ki, ami erős hisztamin kiválasztáshoz és nagy mennyiségű nyálka termeléshez vezet a tüdőben és a hörgőkben. Nem ritka eset, hogy ez a megnövekedett nyálkatermelés pedig másodlagos fertőzéshez vezet, ami tovább terheli a ló szervezetét, ugyanis a nyálka kiváló táptalajt jelent más baktériumoknak, vírusoknak és gombáknak.

Amennyiben lovunk akut fertőzésben szenved, fontos az immunrendszert erősítő vitaminok és nyomelemek szervezetbe juttatása. Ilyen esetben a napi A-, E-, B vitaminok, valamint a szelén bevitelét ideiglenesen a napi szükséglet ötszöröséig is lehet növelni.

Javasolt kúra:

Nagy testű lovaknak: Akut fázis esetén 3-4 héten keresztül javasolt a 250 g-os napi adag LEXA Bronchi Vital, az utána következő 8 hétben fél adag is megfelelően támogatja a légzőszervrendszer gyógyulását. Allergiás vagy nagyon érzékeny légzőszervrendszer esetén ajánlott LEXA Sabol®-lal kombinálni a megfelelő hatás érdekében.

Akut légzőszervi problémák esetén javasoljuk:

  • LEXA Sabol 30 ml / nap + LEXA Bronchi Vital 250 mg/nap

Krónikus problémák esetén hosszan tartó támogatásra:

  • LEXA Sabol 15 ml nap

Megelőző jellegű támogatásra hosszan fennálló problémák esetén, valamint szőrváltáskor, ill. téli hónapokban:

  • LEXA Sabol 15 ml/nap + LEXA Bronchi Vital 125 mg/nap

Egészséges lovak részére megelőző jellegű támogatásként ajánljuk:

Tartalomhoz tartozó címkék: légutak_ légzés

Keresés