Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el adatvédelmi elveinket.
Menü

A lovak bőr- és szőrzetproblémái

 
Végre itt a nyár és ezzel párhuzamosan elérkezett a legeltetési időszak is. Sajnos ez a bőr- és szőrzetproblémákkal küzdő lovak számára egy szenvedésekkel teli időszak kezdetét is jelenti.
 

Milyen bőrproblémákat különböztetünk meg?

A lovak esetében számos különféle bőr- és szőrzetprobléma fordulhat elő:
 • allergiás okokra visszavezethető bőrproblémák
 • csomós sörény, szőrzet elvesztése
 • korpa, viszketés
 • leégés
 • nyári ekcéma
Ezen bőrbetegségek mindegyike igen erős negatív hatással van lovunk közérzetére és egészségi állapotára.
 
Takarmányozásbeli támogatás
 
Szerencsére a takarmány helyes megválasztásával segíthetjük lovunkat. A következőkben ezért röviden körüljárjuk a bőr- és szőrzetproblémák témakörét, és azt hogy mi módon nyújthatunk táplálkozás oldali támogatást lovunknak.
A bőr a test legnagyobb kiválasztószerve, melyen keresztül méreganyagok és a kiválasztószervek, mint a máj vagy a vese és persze mindenek előtt a bél anyagcseréjének melléktermékei kiürülnek a szervezetből. Emiatt hamar világossá válik, hogy az egészséges bőr és a fényes szőrzet valójában "belülről jön". A következőkben tekintsük át azokat a tényezőket, amelyek a bőr és a szőrzet egészségét különböző mértékben befolyásolják:
 
 • hiány az ásványi anyagok, vitaminok és nyomelemek terén, mindenek előtt cink, réz, E vitamin, szelén és aminosav hiány
 • közepes vagy alacsony minőségű alaptakarmányok fogyasztásából a szervezetbe kerülő méreganyagok, pl. mikotoxinok a penészes szénából
 • takarmányváltás a magas rosttartalmú szénáról az energia- és fehérjeszegény fűre; a szervezetben felhalmozódó fehérje és magas energiatartalmú tápanyagokat folyamatosan méregteleníteni kell, egyébként fennáll  a komoly májkárosodás veszélye
 • cink hiány, mely az alap- és abraktakarmány magas vas- és kalciumtartalma okozhat, valamint a túl magas gabona adagok is növelik a cink felvételét a bennük található fitinsavaknak (a foszfor raktározási formája) köszönhetően
 • a túlsúly folyamatos megterhelést jelent az anygcserére és a májra nézve
 • a bélműködés zavarai szintén negatív hatással lehetnek a bőrre
 • a környezeti tényezők, pl. rovarok és erős napsütés hatása 
 • stressz

Célzott takarmányozásoldali támogatás a bőr- és szőrzetproblémák ellen

 
Elsődlegesen azt tanácsoljuk, hogy megfelelően osszuk be lovunk legelőn töltött idejét és kerüljük a túlságosan nagy mennyiségű fűfogyasztást. Alaptakarmányként csak jó minőségű, első kaszálásból származó szénát etessünk. 
 
Hasonlóan fontos arra ügyelnünk, hogy lovunk vagy pónink ne hízzon el, valamint az érzékeny bőrű lovak esetében a gabonák teljes elhagyása is jó döntés lehet.
Megelőző jelleggel támogathatjuk lovunkat azzal, ha egész év folyamán egy magas minőségű ásványi anyag, vitamin és nyomelem kiegészítőt iktatunk az étrendjébe.

 

LEXA Derma Mineral - Bőr támogató ásványi anyag keverék

Kiejezetten erre a célra ajánljuk a LEXA Derma Mineralt, melyet pontosan az érzékeny bőr támasztotta igényeknek megfelelően állítottunk össze. Gabonamentes takarmányunk nagy részarányban tartalmaz cinket, rezet, mangánt és szelént, valamint szerves fomában kötött nyomelemei gondoskodnak a kiváló hasznosulásról. Tengeri alga és speciális olajtartalma célzottan támogatja a bőrt és a szőrzetet.
 

LEXA Derma-Akut akut bőr- és szőrzetproblémák esetén

Meglévő akut bőr- és szőrproblémák esetén a LEXA Derma-Akut további támogatást nyújt célirányosan megnövelt mennyiségű tápanyagainak köszönhetően, melyek az anyagcserefolyamatok igényeihez igazodnak. Továbbá esszenciális aminosav- és omega-3 zsírsav tartalma harmonizálólag hat a bőrre.
 

Speciáliasan összeállított tápanyagok a bőr és szőrzet egészségéért

A B-vitamin mellett a sörélesztő és a lecitin egyarát támogatja a májat és a beleket. A kovaföld erősíti a bőr ellenállóképességét, és nagy mennyiségű ásványi nyomelemekkel segíti a gyomor méregtelenítését.  A magas B-vitamin tartalom és a sörélesztőben található kén tartalmú anyagok felgyorsítják a bőr regenerációját. A ligetszépeolaj többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Csökkenti a viszketést, könnyíti a bőr regenerációját és segíti a kikopott bőrterületeken a szőrzet visszanövését. A tengeri algák gazdag ásványi anyag, vitamin és nyomelem tartalommal bírnak, valamint megtalálható bennük az összes fontos aminosav. Továbbá nagy mennyiségű alginátokat tartalmaznak, melyek megkötik a belekbe esetlegesen kerülő nehézfémeket és segítik azok kijuttatását a szervezetből.
 

Csúcsminőségű olajok lovaknak - az érzékeny bőr célzott támogatására

A bőr- és szőrzetproblémákkal küzdő lovak számára további értékes kiegészítő a nagy részarányban omega-3 zsírsavat tartalamzó olajok, melyek gyulladáscsökkentő hatásuk révén segítenek a bőr anyagcserefolyamatainak harmonizálását. Különösen bevált olajok e téren: a lenolaj, ligetszépeolaj, kenderolaj, szőlőmagolaj, feketeköményolaj, borágó olaj és az argánolaj. Ezek megfelelő arányú keverékét kínáljuk a LEXA Derma-Protect-Öl, Bőrvédő olaj termékünkben.
 
A nyári ekcéma lovaknál: tartás, ápolás
Azon lovak esetében, melyek nyári ekcémára hajlamosak, különösen fontos a tartási körülmények optimálása, valamint a rovarterhelés csökkentése. Nagyon hatékony e célra az úgynevezett ekcématakaró használata. Továbbá a legelői higiéna alapvető fontosságú a rovarok távoltartása érdekében.
 

Speciális ápolás a bőrnek

Az irritált bőrt ajánlott speciális krémmel rendszeresen kezelni, mely segíti a viszketés csökkentését és a bőr gyorsabb regenerációját. Erre a célra ajánluk SkinCare Sensitive termékünket, mely ezüst tartalma révén fertőtlenítő hatással is bír, mely tovább segíti a bőrgyógyulást. A rovarok távoltartásában különböző természetes anyagok és illóolajok nagy segítséget tudnak nyújtani. Az érzékeny bőrű, valamint nyári ekcémás lovaknak kifejezetten ajánljuk LEXA Fliegen-Deo légyriasztó termékünket, mely a rovarriasztó hatásán túlmenően ápolja is a bőrt.

 

A máj és belek egészségének támogatása

 
Fontos továbbá tekintetbe venni a máj és belek egészségét a takarmányozás megtervezésekor. Itt jön a képbe a LEXA Májanyagcsere kúra termékünk, mely hathatós támogatást nyújt az érzékeny bőrű lovaknak a szőrváltás során. Válogatott gyógynövény tartalma, mint pl. a máriatövis magvak, lecitinnel kombinálva támogatják a máj méregtelenítő folyamatait, és tonizáló hatást fejtenek ki a teljes anyagcserére.
 
Összefoglalásképpen minden bőr- és szőrproblémás ló tulajdonosának azt javasoljuk, ne feledjétek, hogy megfelelően összeállított tápanyagokból álló takarmánnyal, megfelelően kialakított tartási körülményekkel, odafigyelve a máj és belek egészségére, nagy mértékben csökkenthetitek lovatok tüneteit és segíthettek neki, hogy jó kedvvel és nagy életörömmel élvezhesse a legelőn töltött időt.
 
Fordította: Vachter Ákos
 
Fontos Információ:
Az akció 2019.06.10. hétfő 20:00-ig tart. Raktáron nem lévő termékre is leadhatjátok a rendelést, ezeket 1 héten belül beszerezzük és utána kézbestjük. Raktáron lévő termékeinket azonnal kézbesítjük. 

Keresés