Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el adatvédelmi elveinket.
Menü

LEXA és ATCOM Fiatal lovaknak való termékek összehasonlítása

A LEXA és az ATCOM termékeket jóllehet ugyanaz a csapat fejleszti és gyártja, a két márka két külön cég alá tartozik. Emiatt gyakorlatilag mindkét termékcsaládnak megvannak az adott területre alkalmazható termékei, habár az ATCOM inkább a kiegészítőkre koncentrál. Emiatt azonban nem érhetők el olyan összehasonlítások, melyek a két márka termékeit vizsgálnák meg egymáshoz képest, pedig a LEXA müzlik nemcsak saját ásványi kiegészítőikkel, hanem pl. az ATCOM VITAL temékcsaláddal is remekül kombinálhatók. 

Így úgy döntöttünk, hogy elkészítünk néhány összehasonlítást és igyekszünk rámutatni, hogy mik a fő különbségek az egyes ugyanazon területre készült termékek között, mitől jó az egyik és mitől még jobb a másik, mire érdemes figyelni, amikor egy termék összetevőit megnézzük.
Illetve az összetevőket alapul véve szeretnénk a jövőben további olyan infomációkat közzéteni, melyek kissé rendhagyó módon nem az eredeti termékek leírásainak fordításai, hanem a mennyiségi és összetételbeli összehasonlításokon alapuló tanácsok, javaslatok. 
Ennek jegyében most elsőre elkészítettük a fiatal lovaknak fejlesztett Vitalmix Fohlen Csikótáp, LEXA Junior Mineral és ATCOM Junior Vital temékek összehasonlítását. A jövőben tervezzük az egyes müzlik, a LEXA ásványi kiegészítők, valamint az ATCOM Vital termékcsalád hasonló összehasonlítását is, hogy a legészszerűbb és leggazdaságosabb döntést hozhassátok meg lovaitok táplálásának és egészségének érdekében. 

A példában listaárral számolunk, de ne feledjük, hogy nagyobb kiszerelésben jobb ár-mennyiség arány érhető el, valamint a telephelyi átvétel 10 % kedvezményt jelent a listaárból.

LEXA Vitalmix Fohlen Csikómüzli

 • Teljes értékű müzli prémium minőségben
 • könnyen emészthető
 • Energia- és fehérjeellátás csikók és fiatal lovak részére három éves korig
 • Tartalmazza a csikók és fiatal lovak számára alapvető összes vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet
 • Esszenciális aminosav és szerves kötésű nyomelem tartalom a harmonikus fejlődés érdekében
 • Sörélesztő és lenmag tartalom az emésztés segítésére és az ép bélflóra kialakítására

Adagolás: 500-1000 g naponta, 3 éves korig (részletesen a termék oldalán) 20 kg

 1. Egyedül etetve 1000 g/nappal számolva:  20 napig elég,                                                                                                                     
 2. 500 g Csikótáp/nap + 35 g Junior Mineral /nap   1 vödör (4,5 kg)  ~120 napig elég, ehhez szükséges ~60 kg müzli (3 zsák)

 

LEXA Junior Mineral

 • Magas kalcium tartalom a csontok megfelelő fejlődéséért
 • Szervesen kötött nyomelem tartalom
 • Az esszenciális aminosavak gondoskodnak a megfelelő fehérjeellátásról
 • Kovaföld, alga, élesztő és lenmag a fényes szőrzetért
 • Ízletes magvakat és gyógynövényeket tartalmaz

Adagolás: 1 éves kortól ~70 g/nap (részletesen a termék oldalán), 4,5 kg

 1. Egyedül etetve: 70 g/nappal számolva, ami 64 napi adag.       

ATCOM Junior Vital

 • Az aktív összetevők megbízhatóan szüntetik meg a hiánytüneteket
 • A szervesen kötött cink, réz és mangán és szelén támogatja a csontok, ízületek, inak és szalagok optimális fejlődését
 • A fő takarmány mellé biztosítja az összes szükséges tápanyagot, így elősegíti a mozgás örömét
 • A bél támogatására speciális komplex élesztőket, B-vitaminokat, antioxidánsokat, fűszernövényeket és bentonitot tartalmaz
 • Esszenciális aminosav tartalma pedig a megfelelő izomnövekedést optimalizálja
 • Növeli a szervezet védekező képességét
 • Megakadályozza bőr és szőrzetproblémákat
 • Erősíti a májfunkciót mikrotápanyagok és lecitin által
 • Elősegíti a jó minőségű, erős patanövekedését

Adagolás: 20 g / 100 testsúlykg / nap,  5 kg

 1. Egyedül etetve: 300 kg-os lóval számolva 60 g/nap, ami 83 napi adag.    
 2. Vitalmix Fohlen Csikótáppal kombinálva:  500 g Csikótáp/nap + 30 g Junior Vital / nap esetén: 166 napi adag, melyhez hozzájön 80 kg Csikótáp (4 zsák)     

Tanácsok, javaslatok:

A LEXA és ATCOM termékek legnagyobb előnye a kiváló minőségű összetevőkön túl az, hogy ezek a termékek nagyon jól kombinálhatók egymással. Az alábbi táblázatban az összetevők típusának és mennyiségének vizsgálatával láthatjuk, hogy a LEXA Vitalmix Fohlen Csikótáp és a LEXA Junior Mineral lényegében azonos anyagokat tartalmaznak, melyek mennyisége is össze van hangolva. Tehát ha pl. felezzük a müzli adagot, akkor felezhetjük az ajánlott ásványi kiegészítő mennyiségét is és a kettő együttes adásával ugyanúgy teljesítjük a ló számára szükséges tápanyagok bevitelét.                                                        

A LEXA és ATCOM kiegészítők közötti legfőbb különbség a tartalmazott adalékanyagok típusában, illetve arányaiban keresendő. Az ATCOM Junior Vital teljeskörű kiegészítő, mivel az ásványi anyagokon, nyomelemeken és vitaminokon túl olyan esszenciális (a szervezet nem képes ellőállítani, külső forrásból kell bejuttatni) aminosavakat is tartalmaz, ami az izmok működéséhez, a fehérjeanyagcseréhez elengedhetetlenül fontosak. Továbbá a fő különbséget az jelenti még, hogy az ATCOM Junior Vital jobb arányban, nagyobb mennyiségben tartalmaz szervesen kötött, úgynevezett kelát-kötésű nyomelemeket, melyek jelenleg a legkorszerűbb nyomelem források. (Például a két termék ugyanolyan mennyiségű cinket tartalmaz, a Junior Mineralban ennek nagyobb részarányát adja a cink-oxid és cink-szulfát, ugyanakkor a Junor Vital-ban a szervesen kötött cink-kelát részaránya jóval magasabb.) Az ilyen formában kötött nyomelemek sokkal jobban hasznosíthatók a szervezet számára az "átlagos" formában kötött nyomelemeknél, viszont ezen alapanyagok ára is jóval magasabb "átlagos" társaiknál. Innen erednek az árbéli különbségek.                                                                                                                                                                                                           

Következtetés: Ha lovunk számára egy ízletes menüt szeretnénk adni, akkor több szempontból is jó döntés lehet az alapmüzli kiegészítővel való kombinálása, ugyanis így egyrészt megkapja azt az állagú, illatú és ízű eleséget a müzli formájában, amit szívesen fogyaszt, ugyanakkor nem terheljük szervezetét nagyobb mennyiségű abraktakarmánnyal, egyszersmind biztosítjuk számára a szükséges tápanyagokat, melyekkel elkerülhetjük a hiánybetegségek kialakulását. Ha pénztárcánk megengedi, mindenképpen jó döntés a LEXA Junior Mineral helyett az ATCOM Junior Vital kiegészítő választása, így egy még jobb minőségben és formában, aminosavakkal kiegészítve biztosíthatjuk lovunk tápanyagait.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

 Ezek optimuma nyilvánvalón a müzli + ATCOM termék kombináció, mely ugyan nagyobb indulási költséggel jár, de hosszútávon jobban megtérül a tartalmazott összetevők és minőségbeli többlet miatt. Természtesen bármelyik kombináció megfelelő választás, melyek között mindenki maga választhatja ki a számára legmegfelelőbbet. És ezek tovább is bővíthetők további célzott kiegészítőkkel (pl. lenolaj, zöldkagylókivonat, Pehelymix, lucerna pellet stb.), csak arra kell fgyelni, hogy egyszerre több magas dózisú ásványi anyagokt, nyomelemet stb.-t tartalamzó kiegészítőt ne adjunk egyszerre a lovunknak.

Az  ATCOM Vital termékcsalád nagyjából azonos összetevőket (ásványi anyagok, vitaminok, szervesen kötött nyomelemek, esszenciális aminosavak) tartalmaznak, melyek aránya változik a felhasználási igényeknek megfelelően. Jelen esetben például láthatjuk, hogy az ATCOM Junior Vital fehérje és C-vitamin, valamint kalcium szintje kiemelkedő, a fejlődő izmok működéséhez szükséges aminosavakat tartalmaz, valamint kiemelt mennyiségű szervesen kötött nyomelemeket. Továbbá tartalmazza az ATCOM Huf-Vital termék "lelkét" jelentő, különleges nagy dózisú Biotin-szervesen kötött Cink - és lecitin kombinációját, ami a pataproblémák elkerülésében és a patanövekedésében egyedülálló segítséget jelent.

Az összetevők mennyiségeinek részletes összehasonlító táblázata 

A táblázat olvasásánál tekintetbe kell venni, hogy a kiegészítők napi adagja mintegy 70-100 g, a müzlié pedig 500-1000 g, tehát az ásványi kiegészítők mennyiségeit 0,07-0,09-el szorozva kapjuk meg közelítőleg a müzli mennyiségeit.

 

Keresés