Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el adatvédelmi elveinket.
Menü

Gyógynövények lovaknak

Gyógynövény keverékek a lovak számára- A jó közérzet támogatására 

A gyógynövényeket évszázadok óta sikeresen használják terápiás célokra. Használja ön is lovaknak való gyógynövény kínálatunkat és egészítse ki kiváló gyógynövényekkel a napi abrakot!

 A gyógynövényeket évezredek óta alkalmazzák a gyógyászatban. Sajnos manapság ennek a tudásnak egy része elveszett, ugyanakkor a természetgyógyászat ezen ága egyre nagyobb népszerűségnek örvend és egyre több lótartó is szeretné lova egészségét gyógynövényekkel támogatni. Hogy sikerrel használhassuk ki a természet gyógyító erejét, célszerű a gyógynövények kiválasztását és adagolását hozzáértőre bízni. Cornélia Wittek "Almaecettől Teafaolajig" című könyve kiváló segítséget jelenthet a témában, melyből megtudhatja az egyes gyógynövények kiválasztását és adagolást. Ezt a tudást alapul véve kínáljuk Önnek kész gyógynövény keverékeinket, lova egészségének természetes úton való támogatására.

Amikor a lovak a vadonban életek, saját maguk számára kereseték meg és fogyasztották el gyógynövényeiket, azonban ez a mai lótartás mellett elképzelhetetlen. Így gyógynövény keverékeink segítségével lova kisebb egészségügyi problémáit természetes úton támogathatja.

LEXA Gyógynövényeink

  • a bőr és szőrzet támogatására: csalán, mezei zsurló, réti here, aranyvessző, orvosi körömvirág, görögszéna, gyermekláncfűgyökér, kamillavirág, hólyagmoszat
  • a légutak támogatására: édesgyökér, orvosi pemetefű, nadálytő, mályva, izlandi moha, borsmenta, ánizs, kasvirág, hársfavirág, tavaszi kankalin, lándzsás útifű, kakukkfű. Ezen gyógynövnyek esetében az optimális hatás tea vagy áztatvány formájában érhető el.
  • az emésztés támogatására: cickafark, zsálya, kamillavirág, melissa, ezerjófű, orvosi vízitorma, orvosi pemetefű, fehér üröm, ánizs, édesgyökér
  • a máj és vesék támogatására: nyírlevelek, csalán, mezei zsurló, aranyvessző, gyermekláncfű, mogyorólevél, ragadós galaj, bojtorján, máriatövismag
  • Az idős lovak számára összeállított gyógynövénykeverékünk gyermekláncfűvel, csipkebogyóval, máratövismaggal, valamint további gyógynövényekkel támogatja lova immunrendszerét, szívét, máját, hogy idős lova sokáig egészséges és életteli maradjon. 
Teljes gyógynövény keverék kínálatunkat elérheti ide kattintva.

A gyógynövények mellett

Egyes növények gyógyászati célu felhasználására már az ókori Egyiptomban is akadtak példák. Nem túl jelentős probléma esetén sokan szívesen keresnek inkább természetes megoldást, mielőtt erős gyógyszerekhez nyúlnának. Egy jó példa a galagonya, mely pozitív hatással bír a szívre és a keringésre, ez a pozitív hatás pedig az állatok esetében is megfigyelhető. Emiatt egyesek házi gyógyszertáraukban is tartanak galagonya kivonatot. Egy másik nagyon ismert gyógynövény a fűzfakéreg, amely szalicilsav tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatással bír. Ezt a természetes formában jelen lévő anyagot az emberi gyógyászatban is széles körben alkalmazzák, például az acetilszalicilsav az aszpirin hatóanyaga. Számtalan olyan gyógynövény van, melyet problémák megoldására használhatunk.

A gyógynövények ellen 

Nem minden, ami az ember számára pozitív hatással bír, jó a ló számára is. Ezenkívül nem szabad elfelejteni, hogy egy meglévő betegségre kizárólag gyógynövények alkalmazása nem javasolt. Egyrészt mivel a gyógynövények hatóanyagtartalma lényegesen alacsonyabb, mint a belőlük készült kivonatoké, vagy a gyógyszereké, illetve egy növény nem csupán egyféle anyagot tartalmaz, hanem számos különbözőt egyszerre. Például vegyük az ördögcsáklyát, ami egyfelől pozitív hatással bír a keringésre és az ízületekre, ugyanakkor méhösszehúzódásokat kelt, emiatt a vemhes állatokat esetében használata tilos.
Néha célszerű olyan orvosságokat alkalmazni, amelyek a gyógynövény hatóanyagát tisztán, koncentrált formában, egyéb komponensek nélkül tartalmazzák. Előfordulhat olyan eset is, hogy a túl nagy gyógynövénymennyiség éppen a várthoz képest ellenkező hatást vált ki. Azt is meg kell fontolni, hog biztonsággal eldönthető-e, hogy az adott gyógynövény alkalmas-e a kívánt célra. 

Mire kell figyelni gyógynövények alkalmazása során? 

A kevesebb több. Túl sok gyógynövény alkalmazása mellett általában nem számíthatunk pozitív hatásra. A túlságosan sok egyszerre bevett hatóanyag nem harmonizál egymással és túlterheli a szervzetetet. Általában hat-nyolc hetes kúrák alkalmazása javallott. Hosszan tartó, gyógynövényi eredetű hatóanyagok alkalmazása esetén a szervezet megszokja azok jelenlétét, miáltal a hatóanyagok hatásukat veszítik. Ekkor megfelelő hosszúságú szünetet célszerű tartani, mely után a kúra megismételhető.
Felejtsük el azokat a növényeket, amelyek nem százszázalékos biztonsággal beazonosítottak, ugyanis számos olyan gyártó található, melyek hajlamosak felcserélni az azonos kinézetű gyógy- valamint mérgező növényeket. Példaként említhetjük a medvehagymát, valamint a mérgező gyöngyvirágot, melyek ránézésre könnyen öszsetéveszthetők. A gyógynövények valóban jó hatással lehetnek a szervezetre, azonban egy komoly megbetegedés esetén semmi esetre sem helyettesíthetik a megfelelő gyógyszerek alkalmazását vagy az állatorvos tanácsait. Mindamellett természetesen az állatorvos utasításaival összehangban célszerű lehet a gyógynövény terápia alkalmazása. Forrás: Atcomhorse.de - Takarmányozási ABC

 

Keresés