Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el adatvédelmi elveinket.
Menü

Elektrolitok a lovaknak

Elektrolitok a lovaknak

Elektrolitok nélkül semmilyen testi folyamat nem működik a lovak esetében sem, így jogos a megállapítás, hogy "elktrolitok nélkül nincs élet." De mik is tulajdonképpen az elektrolitok?

Elektrolitok - kis segítők nagy hatással

Definció szerint az elektrolitok pozitiv ill. negatív töltéssel rendelkező részecskék, más néven ionok, melyek közül a három legfontosabb a kálium, nátrium és a klorid ion. Az elektrolitok fontos hatással bírnak a ló testi folyamataira nézve, ugyanis ezek szabályozzák a testének folyadék megoszlását és a vízháztartást. Tovább fontos szerepet játsszanak a tesfolyadékok ozmotikus nyomásának fenntartásában és a sav-bázis háztartás szabályozásában. A szervezetbe való bevitelük csak a takarmányon keresztül lehetséges, ugyanis a ló szervezete ezeket nem képes előállítani. A következőkben röviden áttekintjük az egyes anyagokat és azt, hogy milyen hatással vannak a szervezetre.
 

 

Kálium

A kálium elvesztése elsősorban erős izzadás, illetve hasmenés esetén következik be. A kálium fontos szerepet tölt be az izomfunkciók, különösképpen a szívizom működése terén. A hiányát izomgyegeség, csökkent étvágy, illetve csikók esetében a növekedés ütemének visszaesése jelezheti. Bekövetkezésének oka pedig általában az elhúzódó, erős hasmenés. A magas minőségű és tiszta, hibátlan széna általában nagyon jó káliumforrást jelent. A gabonák káliumban szegények.
 

Nátrium és Klór

Ezeknek az elektrolitoknak a hiánya elsősorban izzadás illetve hasmenéssel járó megbetegedések esetén, illetve vesezavarok és vizeletelválasztási problémák fennállásakor következik be. A nátrium és a klór szabályozza a sav-bázis háztartást, a szervezet vízháztartását és a sejtek közti ozmotikus nyomást. A nátrium fontos szerepet tölt be az epefolyadék előállításában, a klór pedig a gyomorban található sósav képzéséhez szükséges. Ezek hiánya megmutatkozik abban, hogy a ló egyre inkább nyalogatni kezdi a környezetében található dolgokat. A hiányproblémák izomproblémák, csökkenő teljesítmény, illetve idegrendszeri zavarok formájában is megmutatkozhatnak. Emiatt és mivel az alaptakarmány (széna, fű, gabona) jellemzően nem tartalmaz elegendő ásványi anyagot, célszerű a ló számára folyamatosan rendelkezésére bocsátani valamilyen nyalósót.
 
 
A ló elektrolit háztartásának szabályozó folyamatai rendszerint jól működnek, azonban az alábbi követelményeknek ehhez teljesülniük kell:
  • kielégítő mennyiségű takarmány (legalább a testtömeg 1,7%-a jó minőségű széna fomájában)
  • szabad hozzáférés tiszta vízhez
  • folyamatos hozzáférés valamilyen nyalósóhoz, melynek segítségével a ló természetes sóra vonatkozó szükségleteit csillapítani tudja. Nem szabad elfelejteni, hogy ez átlagos nyalósótömbre vonatkozik, nem pedig ásványi nyaló tömbre, melynek a korlátlan felvétele az ásványi anyag háztartásban túlfelvétel esetén problémákat okozhat. Egy megfelelő nyalósót itt találhatsz.
  • hőség esetén kielégítő menyiségű folyadék és elektrolit utánpótlásról kell gondoskodni.

 

Vátozások a ló elektrolit háztartásában

A lovak nagyon érzékenyen reagálnak az elektrolit háztartás legapróbb változásaira is. Ez szoros összefüggésben áll a vízháztartással. A lovak napi szinten veszítenek folyadékot a veséken keresztül vizelet, a gyomron keresztül széklet, a bőrön keresztül izzadság, valamint a légzésen keresztül  vízpára formájában. Ezeket a veszteségeket a felvett ivóvízzel kell ellensúlyozni. A szomjúság érzés fokozódik, amint a sejtekben lévő folyadék nyomása csökken. Ez nagyon szoros összefüggésben áll a környezeti hőmérskélettel, páratartalommal, a felvett takarmány víztartalmával, valamint a testi igénybevétellel.
 

 

A só önmagában nem elég

 

A lovak izzadságukkal nem csak vizet, de elektrolitokat is veszítenek. Erősebb vagy izzadás révén szabályozzák a testhőmérsékletüket. A bőrről elpárolgó izzadság a test hőmérsékletének csökkenését eredményezi, amely egy életbevágóan fontos folyamat, ugyanis a testhőmérséklet 42 celsius fok fölé emelkedése esetén megindul a fehérjék bomlása és a szervezet többé nem életképes. Az erős izzadás és egyszersmind a víz- és tápanyagpótlás hiánya megváltoztatja a sejtek elektrolit háztartását. A tiszta nyalósó illetve csupán tiszta konyhasó nem elegendő az elektrolit veszteség kiegyenlítésére, ugyanis a konyhasó csupán nátrium-kloridot tartalmaz, így nem pótolja a szervezetből távozó káliumot.
 

Mikor kell a lovamnak elektrolitokat adnom?

  • sporttevékenység során, illetve magas környezeti hőmérséklet esetén
  • erős izzadásnál
  • megerőltető vagy stressz szituáció után
  • hasmenéssel járó megbetegedések esetén
  • verseny időszakban, illetve intezív edzés esetén
  • távlovaglás, tanfolyamok
Amennyiben az elektrolit hiányt nem szüntetjük meg, az izmok vérellátása csökken, az izomsejtek megsérülnek és a test elsavasodik. Komoly elktrolit hiány esetén görcsök, szívritmusszavar és keringési zavarok is felléphetnek.
 

Hogyan egyenlítsük ki az elektrolit veszteséget?

Az elktrolitok utánpótlására ajánljuk LEXA Vital-Elektrolit (por) és LEXA Elektrolit folyadék termékeinket. A Vital Elektrolit jól bekeverhető a takarmányba, az Elektrolit folyadék hatóanyagai pedig folyadék formájának köszönhetően nagyon könnyen hasznosulnak a szervezetben. Sporttevékenység végzése után gyorsítja a regenerációs szakaszt és egyszerűen hozzáadható az ivóvízhez.
Mindkét termékünk bevált és hatékony támogatást nyújt a lovak elektrolit veszteségének pótlásában, hogy lovaitok életerősek és aktívak legyenek a meleg időszakban is.
 
Forrás: LEXA Pferdefutter Blog

Keresés