Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el adatvédelmi elveinket.
Menü

Az anyakanca és a csikó etetése

Az anyakanca és a csikó etetése Hamarosan érkezik a tavasz és ismét itt van a csikóváró időszak. Ilyenkor a karámokban egyre több hosszú lábú csikó szaladgál kíváncsian az anyja oldalán. Mindig jó érzés látni az apróságokat, ahogy felfedezik az őket körülvevő világot. Ebben az időszakban kölönösen fontos, hogy a mind a csikó, mind anyja megfelelő táplálkozásoldai támogatást kapjon, hogy mindketten egészségesek és élénkek maradjanak.

 

A csikó és az anyakanca takarmányozásbeli igényei

A szoptató anyakanca és csikója igényei különösen magasak a táplálás terén. A szoptatás első hónapjaiban az anyakanca fehérjeszükséglete (valamint a lizin nevű esszenciális aminosav szükséglete), energiaigénye kiemelkedően magas, továbbá nagyobb mennyiségű vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemekre van szüksége annak érdekében, hogy a csikó számára elegendő mennyiségű tejet tudjon termelni. Csak a kiegyensúlyozott takarmányellátás segítségével tudjuk biztosítani az elegendő mennyiségű és minőségű anyatejet és az anyakanca egészségét.
 
A csikó élete első négy hetében kizárólag az anyatejen keresztül tud táplálékot felvenni, önállóan pedig második hónapos kora közepétől kezdve tud táplálkozni. Ebből pedig az következik, hogy ahhoz, hogy a csikó élete jól induljon, az anyakanca megfelelő táplálása elengedhetetlen.

A vemhes és szoptató kancák etetése

Mivel a szoptatás ideje alatt az anyakanca tápanyagigénye jelentősen megemelkedik, a takarmányozását ennek megfelelően kell alakítani. Már a vemhesség 7. hónapjától mintegy másfélszeresére emelkedik az energiaszükséglete. Egyúttal a fehérje-, kalcium-, és foszforszükséglete is megnő, így ezek beviteli adagját is már ettől az időtől kezdve növelni kell. Amenyiben ezt nem biztosítjuk a számára, az nehézségeket okozhat a szülésben és a sárlás csökkenéséhez is vezethet. A megfelelő minőségű nyerstakarmány mellett ajánlatos egy magas minőségű ásványi kiegészítőt is adni, mely jól kombinálható a zabbal.
 
Az abraktakarmányt úgy kell megválasztani, hogy az a szoptatás ideje alatt is adható legyen, mivel az ellés környéki takarmányváltás mind a gyomor-bél traktusra nézve, mind a zavarmentes táplálékfelvétel tekintetében problémás lehet.
 
Az abraktakarmány szükséges mennyisége függ a fajtától, a ló súlyától, a tartás mikéntjétől és a kanca tápanyaghasznosításától is. Ez azt jelenti, hogy fontos, hogy az anyakancát folyamatosan szemmel tartsuk és a takarmányozási mennyiségeket úgy alakítsuk, hogy az állat jó kondícióban maradjon.
 
Gondoskodnunk kell továbbá az ásványi anyag, vitamin és nyomelem ellátásról, melyek megkívánt mennyisége a vemhesség utolsó szakaszában megnövekszik. Ezek hiánya negatív hatással lehet a csikó fejlődésére, a tej mennyiségére és minőségére, továbbá a kanca gyomor-bél traktusának működésében is zavarokhoz vezethet. Ha ez történik, segítséget nyújthat a maccs rendszere etetése.
 
A szülést megelőző napokban a takarmány mennyiségét csökkenteni kell az emésztőrendszer tehermentesítése érdekében. Ebben az időszakban is jótékony hatással bír a maccs adása.
 

Megérkezett a csikó!

Ha megszületett a csikó, az anyakanca néhány (általában 2-4) napig kevesebbet eszik. A következő hónapok során azonban kiemelkedően nagy mennyiségű tápanyagra van szüksége. Egy 600 kg-os kanca tartásához általános esetben 364 g vékonybélben felszívódó fehérje szükséges,  a szoptatás első hónapjában ez 1043 g-ra nő, de még a 4. hónapban is 740 g. Az energiaszükséglet is több, mint a duplájára módosul. Ha például a kanca napi energiaigénye 64 MJ ME, a szoptatás kezdetén mintegy 125 MJ ME elengedhetetlen. 
 
Ennek biztosítása érdekében a takarmányozás alapja a tápanyagban gazdag, magas minőségű és tiszta széna vagy fű (az évszak függvényében), illetve ezt szükséges egy speciális kiegészítővel is ellátni.
 
A széna a legjobb, ha folyamatosan rendelkezésre áll, de a napi mennyiségnek el kell érnie az 1,7 kg / 100 testsúlykg-ot. A széna minőségének és a legelés mennyiségének és lehetőségeinek függvényében kell beállítani az abraktakarmány mennyiségét. Az anyakancák számára jó kombinációt jelent a zab és a táplélékkiegészítő, melynek magas fehérje tartalmúnak, vitális anyagokban és esszenciális aminosavakban gazdagnak kell lennie.
 
Jó minőségű legelői fű rendelkezésre állása esetén az abraktakarmány mennyisége csökkenthető, viszont minden esetben szükséges a takarmányt ásványi kiegészítővel gazdagítani, mert még a dús fű is csak alig tudja fedezni az ásványi anyag és nyomelem igényt.

A csikó etetése

A csikó etetésének elkezdését második hónapjának közepétől javasoljuk, mivel ekkortól már az anyatej önmagában nem tudja ellátni a tápanyagigényét. Az alapvető tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek elengedhetetlenek a csikó optimális fejlődéséhez. Ha ezt elhanyagoljuk, később már aligha pótolhatjuk be.
 
A csikó ízületi, csontozattal kapcsolatos vagy ínszalag problémái tápanyaghiányosságok következményei is lehetnek. Fontos odafigyelnünk a manapság növekvő mértékben fellépő csontforgács képződési hajlamra. Bár ez mindenekelőtt genetikai okokra vezethető vissza, tudományos adatok alapján megfelelő tartási körülményekkel és takarmányozással határok között tartható.

A csikó kiegészítő táplálása

Második hónapos kora közepétől a csikó már képes az önálló táplélékfelvételre, amely táplálékot azonban célszerű speciális igényeihez igazítani. A fehérje, energia és tápanyag mennyiségét a fejlődés üteméhez kell igazítani. Ajánlott ezért speciális táplálékkiegészítő használata a csikó magas tápanyagigényeinek fedezésére.
 
Fontos, hogy a csikó táplálékát lassan etessük fel és mennyiségét hónapról hónapra növeljük. Kezdetben napi 500 g - 1 kg kiegészítő adása elegendő, melyet mindig 2-3 étkezésre osztva adjunk. Szabály szerint a takarmány mennyiségét az első hónapokban havonta növeljük, mindig a fejlődéshez és tápanyagfelvételhez igazítva. Legelős tartás esetén is ugyanígy kell eljárnunk a csikó etetésével, mert a fű általában nem képes kielégíteni a csikó tápanyagigényét. 

A csikó fejlődése

A csikók fejlődésének későbbi szakaszában is nagyon fontos, kisebb abraktakarmány igény esetén is, hogy gondoskodjuk a létfontosságú tápanyagokkal való ellátásról, mivel a fiatal lovak magas igényeit a legelő fű sem tudja fedezni.
 
A hiánybetegségeket megelőzendő fontos, hogy egy megfelelő ásványi kiegészítőről gondoskodjunk. A csikó csontozatának fejlődéséhez a megfelelő mennyiségű kalcium, foszfor, magénzium, cink, mangán, szelén és réz bevitele. Az alaptakarmányból ezek az összetevők gyakorta hiányoznak, és ha nem pótoljuk őket, annak negativ hatása lehet. 
 
Kifejezetten anyakancáknak, csikóknak és fiatal lovaknak való müzlijeinket és ásványi kiegészítőinket megtaláljátok kínáltunkban, melyek magas minőségű és az igényeknek megfelelően összeállított összetevőket tartalmaznak.
 
 

Anyakancáknak:

Csikóknak és fiatal lovaknak:

Az emésztőrendszer támogatására ideális:

 
Tartalomhoz tartozó címkék: csikó fiatal lovak kanca vemhesség

Keresés