Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el adatvédelmi elveinket.
Menü

A takarmányt könnyen és nehezen hasznosító lovak etetése

Egy ló takarmányozási állapotának megítélése és ez alapján az egyedhez illlő takarmányozási rend megállapítása érdekében mindenekelőtt azt kell tudnunk megítélni, hogy a ló a takarmányt könnyen (német szóval „leichtfuttrig”) vagy nehezen hasznosítja („schwerfuttrig”).

Ha egy ló könnyen hasznosító, az azt jelenti, hogy nagy mennyiségű takarmányt képes felvenni és annak tápanyagait hasznosítani. Az ilyen lovak mozgásszegény életmód esetén hajlamosak az elhízásra. A nehezen hasznosító lovaknak nehézséget jelent a napi energiaszükségletüket fedező mennyiségű takarmány felvétele. Az ilyen lovak pedig soványságra hajlamosak.

Azonban a szemmel látható takarmányozási állapot még nem ad kellő felvilágosítást arról, hogy az adott ló könnyen vagy nehezen hasznosító, ugyanis például egy alárendelt állat a nem megfelelően kialakított etetőhely következtében is kerülhet olyan helyzetbe, ami alultápláltsághoz vezet. Ezért mindig több különböző szempontot is figyelembe kell venni.

német-rajnai hidegvérű ló, könnyen hasznosító

A könnyen hasznosító ló ismérvei:

 • „szivacsszerű” testalkat. Mindenekelőtt a lábszárakon az ínak és ízülete csak homályosan kivehetők.
 • testalkatilag kisebb hasméret. Az emésztőszerveknek kevesebb hely áll rendelkezésükre, melynek következtében időarányosan kisebb mennyiségű takarmányt tud feldolgozni.
 • zsírlerakódásra hajlamos

A nehezen hasznosító ló ismérvei:

 • „száraz” testalkat. A könyék, ínak, ízületek és nagyobb véredények kifejezetten jól láthatók
 • testalkatilag nagyobb hasméret. Mivel az emésztőszerveknek elég hely áll rendelkezésükre, így sok takarmányt képesek felvenni és feldolgozni.
 • zsírvesztésre hajlamos

A legtöbb sportló (pl. telivérek) nehezen hasznosítók közé tartozik, mivel alapvetően sportos testalkatúra tenyésztik őket, melyhez relatíve kisebb hasméret tartozik, miáltal még kevesebb hely marad az emésztő szervek részére (Megjegyzés: Ez így ellentmondásosnak tűnhet a fent leírtakhoz képest, de nem az, mivel alapvetően nem a testalkata határozza meg a ló tápanyag hasznosítási képességét.

A testalkat inkább csak a hasznosítás milyenségének megállapításában nyújthat segítséget.  A könnyen hasznosító lovak jellemzően olyan területekről származnak, ahol csak kevés táplálékhoz tudtak hozzájutni az idők folyamán, így a kisebb energia bevitelhez alkalmazkodtak. Nem lehet azt sem szabályszerűen kijelenteni, hogy egyes fajta egyedei kivétel nélkül könnyen vagy éppen nehezen hasznosítják a táplálékot, de tendenciák megfigyelhetőek.)

A hidegvérű és a nehéz melegvérű lovak, gyakran könnyen hasznosítanak. A pónik (pl. izlandi, haflingi) is rendszerint a könnyen hasznosítók közé sorolhatók. A magasabb energiaigényű lovak pedig inkább a nehezen hasznosítók közé sorolhatók. De fontos kiemelni, hogy nem a magasabb energiaigény miatt lesz rosszul hasznosító, hanem éppen a tápanyag kevésbé hatékony hasznosítása miatt növekszik meg a ló energiaszükséglete.

könnyen hasznosító póni, a túlzott táplálékfelvétel megakadályozására egyes esetben etetőféket alkalmaznak

A könnyen hasznosító lovak etetése

A könnyen hasznosító lovak rendszerint nem igényelnek további abraktakarmányt, illetve nem igényelnek magas energia tartalmú tápot. Esetükben a széna és a szalma áll első helyen az etetési rendben, melyet vagy szénahálóba lehet előkészíteni, vagy pedig több részre osztva a kifutón elhelyezni, ezzel is mozgásra sarkallva az állatot. Szükség esetén az abrakot több részre osztva adjuk, elkerülve ezáltal a ló elhízását, ami nemcsak a mozgás szervrendszerre, de a ló anyagcseréjére is káros hatással lenne.

A nehezen hasznosító lovak etetése

A nehezen hasznosító lovak tartása általában több bonyodalommal jár, mint a könnyen hasznosítóké. Esetükben nagyon fontos, hogy mindig zavartalanul elegendő mennyiségű szénához juthassanak. Így gondoskodhatunk arról, hogy a ló folyamatosan megtartsa a súlyát. Amennyiben ez nem elegendő, kisebb adagokban roppantott zabot is etethetünk mellette. A sportlovak energiaigénye azonban olyan magas, hogy esetükben nyerstáplálékról helyenként abraktakarmányra szokás váltani. Ez ugyanakkor a szervezetük számára nem természetszerű tápanyagbevitelt jelent, ennél fogva nem is szabad tartósan alkalmazni. A nehezen hasznosító lovak számára jellemzően a magasabb energiatartalommal bíró tápok ajánlottak. Kínálatunkból lényegében az összes, az alábbi felsorolásból kimaradt táp.

Könnyen hasznosító, alacsonyabb energiaigényű lovak számára ajánlott tápok

Ezek a tápok jellemzően csökkentett energiatartalommal bírnak

 • LEXA Strukturmix Getreidefrei (Gabonamentes müzli)
 • Vitalmix Senior (Müzli idős lovaknak)
 • LEXA Natur-Mix (Természetes Mix)
 • LEXA Fruchtmix (Gyümölcsmix, jutalommüzli)
 • Kwikbeet – Cukorrépapellet
 • Strukturmix Isländer (Izlandi lovak részére)
 • Allgäuwiesen Müzli

Források: 

Keresés