Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el adatvédelmi elveinket.
Menü

A ló alaptakarmányai

Széna – a lótakarmányozás alapja!

A széna minőségének meghatározó szerepe van a lovunk egészségére és teljesítőképességére nézve. Emiatt a szénával való etetés során különös figyelmet kell fordítania  következőkre:
 
 • a jó széna küllemre friss és zöldes színezetű
 • a jó széna kellemes illatot áraszt
 • a jó széna durva, érdes tapintású
 • a jó szénában szennyeződések ( por, gombaspórák, föld, ill. szalma darabok) nem fellelhetőek
 
Etetési javaslat: egy lónak 1,5 – 2 kg /100 testömeg kg  jó minőségű szánára van szüksége naponta

Szalma – igény szerint!

A szalma bizonyos részben a széna helyettesítésére szolgálhat elsősorban azon lovaknál, amelyek kisebb mértékű túlsúlyra hajlamosak,
illetve amelyek testsúlyát csökkenteni szeretnénk. Alacsony tápanyagtartalma és csökkent mértékű emészthetősége miatt a szalmát alapvetően
elfoglaltság gyanánt szokás a lónak adni, illetve telítettségérzés okozása végett.
 
A jó szalma ismérvei:
 • sárgás színű
 • illatra friss és nem dohos
 • tapintásra durva és nem tartalmaz szennyeződéseket

Silótakarmányok (szilázs) – csak korlátozott mértékben etetni!

A 35%-nál alacsonyabb szárazanyag tartalmú silótakarmányokat alacsony nyersrost tartalmuk miatt nem szabadna etetni.
Mire kell figyelni a silótakarmányoknál:
 
 • a jó silótakarmány nem tartalmaz szennyeződéseket, rothadásban lévő vagy kifehéredett részeket
 • a jó szilázs zöldes színezetű, a jó szenázs világos zöld
 •  aromás illatú, kellemesen savanykás, már-már kenyéréhez hasonlító illatú
 • a szénához hasonlóan összeálló, összetapadó

Zöldtakarmányok – tavasszal csak lassan szabad rászoktatni

Tavasszal csak fokozatosan szabad a nyersrostban gazdag istállós takarmányozásról átállni az alacsonyabb rost tartalmú fűvel való etetésre. Legalább három hétnyi idő alattlassan ajánlatos változtatni a takarmányozás típusán. Erre célszerű lehet például ha napról napra növeljük a legelőn töltött időt, vagy az istállóban feletetett fű napi mennyiségét.
 
   A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek bevitele a legelőn csaknem elenyésző. Emiatt célszerű lehet célzott táplálékkiegészítő alkalmazása, mint például a LEXA Weide-Mineral-Cobs, ami kifejezetten a legelőn tartott lovak elmaradó ásványi anyagait, stb. pótolja.
 
   Azok a lovak, amelyeket egész nap a legelőn tartózkodnak, sokkal hajlamosabbak az elhízásra, elzsírosodásra. Ezt elkerülendő jobb a lovakat a nap csak bizonyos szakaszában legelőre ereszteni, vagy pedig odafigyelni a feletetett fű mennyiségére.
 
   Fontos felhívni arra a figyelmet, hogy a fű magas fruktán tartalma miatt jelentős mértékben növeli a patairhagyulladás veszélyét. A patairhagyulladás kialakulásáért elsősorban a fruktán okolható, ami legnagyobb mértékben a friss fűben található meg, különösen, ha alacsony a kinti hőmérséklet, illetve az őszi talajmenti fagyok idején.

Müzli – minden a minőségtől függ!

A LEXA Lómüzlik a következő összetevőkből állnak:
 
Aufz_hlungspunkt (1)Gabonapehely, mely az élelmiszer ipari szabványok előírásainak megfelelő minőségben hidrotermikus feldolgozási technológiával készül. Emiatt sokkal könnyebben emészthető, miáltal jóval kisebb mennyiség feletetése is elegendő, ami kíméli a ló emésztőrendszerét.
 
Aufz_hlungspunkt (1)
A LEXA lómüzlik kiegyensúlyozott mértékben tartalmazzák az összes létfontosságú vitamint, ásványi anyagot és nyomelemeket és kiválóan kombinálhatók a LEXA mineralfutter-rel (ásványi anyag kiegészítő).
 
Aufz_hlungspunkt (1)
A LEXA pellet formájú táplálékaiban kizárólag kiemelkedő minőségű ásványi anyag forrásokat alkalmaz, mint a hatóanyagban gazdag színhidrát tartalmú algamész, melyet értékes algákból vonnak ki.
 
A felhasználási területtől függően lómüzlijeink egyéb speciális, természetes tápanyagokat, pl. különböző gyógynövényeket illetve tengeri algát is tartalmaznak.

Keresés